8 greșeli frecvente în reclamele Facebook și cum să le rezolvi

8 greseli in reclamele facebook si cum le poti rezolva

Reclamele tale pe Facebook au performanţe slabe?

Încă te întrebi cum poţi creşte conversiile și în acelaşi timp să ai costuri mai bune?

Mai jos vei găsi greşelile comune făcute de majoritatea antreprenorilor atunci când aleg să se promoveze plătit pe Facebook și cum anume să le eviţi pentru a-ţi atinge obiectivele.

#1 Cont utilizat ineficient la nivel de structură

Facebook Ads Manager este organizat în funcţie de campanii, seturi de reclame și reclame. 

Atunci când nu ai un sistem de realizare a campaniilor și nu denumeşti elementele corespunzător, contul tău va deveni rapid dezorganizat și ineficient.

O practică bună pentru realizarea campaniilor plătite pe Facebook

Orice campanie are nevoie de cel puţin un set de reclame și o reclamă.

În cele mai multe cazuri, recomandările din piaţa sunt pentru a realiza mai multe seturi de reclame și automat mai multe reclame într-o singură campanie. 

Eu îţi recomand, dacă alegi această metodă să publici numai ce este cu adevărat necesar, testat și funcţională.

 

Hai să-ţi spun și de ce

Algoritmul de reclame Facebook optimizează performanţă la nivel de set de reclame. Ca acesta să obţină performanţe și să părăsească faza de învăţare, are nevoie de aproximativ 50 de evenimente de optimizare pe parcursul unei săptămâni.

Pe măsură ce creşti numărul de seturi de reclame într-o campanie, este necesar să ai alocat și un buget pentru a le optimiza pe toate.

Dacă bugetul total al campaniei este mic, contul tău poate avea dificultăţi în a atinge evenimentele de optimizare necesare în intervalul de timp necesar. Acest lucru extinde faza de învăţare și poate compromite performanţa pe termen lung.

Pentru a îmbunătăţi performanţele, consolidează seturile de reclame cât mai mult posibil. În loc să realizezi un set de reclame separat pentru fiecare interes sau audienţe, grupează segmente similare într-un singur set de reclame.

Pentru a optimiza fiecare set de reclame, nu uita, să nu ai mai mult de trei până la cinci reclame pe fiecare set. 

Disclaimer – nu este cazul în anumite situaţii de testări sau campanii organizate pe un funnel deja existent. Aici vorbim de paşii pe care-i faci la început indiferent de obiectele alese.

Cum să denumeşti campaniile pe Facebook 

Ideal ar fi ca atunci când deschizi Ads Manager să identifici instantaneu campaniile care au au adus rezultate bune și să observi imediat ce obiective ai utilizat, audienţele și ofertele utilizate.

Pentru a creşte eficienţa unui cont Ads Manager poţi să începi să-ţi denumeşti campaniile, seturile de reclame și reclamele.

Este nevoie să stabileşti clar cum anume vei denumi fiecare categorie. Poţi urma direcţiile de mai jos sau îţi poţi realiza ceva personalizat.

 

  1. Campanie – Dată – Numele campaniei – Obiectiv
  2. Set de reclame – Dată – Numele campaniei – Audienţă
  3. Reclamă – Dată – Numele campaniei – Tipul de reclamă

Aşa vor arăta începând de acum campaniile realizate pe Facebook.

Pentru a realiza acest proces mult mai uşor, poţi realiza şabloane în Ads Manager. 

Deschide o campanie și dă click în dreapta numelui campaniei, iar de acolo îţi vei seta toate aceste detalii.

 

 

Îl vei putea utiliza cu uşurinţă la realizarea campaniilor viitoare activând butonul Şablon.

În acest fel îţi vei păstra contul organizat.

#2: Alegerea obiectivului greșit

Chiar dacă ai mai rulat reclame pe Facebook alegerea obiectivului potrivit pentru campaniile tale poate fi uneori dificilă. Multe dintre opţiuni par similare și unele chiar au setări de optimizare identice.

Alegerea unui obiectiv greşit poate duce la rezultate dezastruoase pentru campania ta. 

Algoritmul Meta afişează reclamele tale persoanelor care au potenţial ridicat de a realiza acţiunile solicitate de obiectivul setat.

Dacă alegi trafic atunci când ai nevoie de vânzări, nu vei obţine rezultatele dorite.

Deci, de unde ştii care este obiectivul potrivit pentru campania ta?

Atunci când alegi un obiectiv, gândeşte-te întotdeauna la obiectivul afacerii tale și la modul în care acesta se aliniază cu funnel-ul dezvoltat.

Dacă doreşti să măreşti vizibilitatea afacerii tale online pe piaţă, alegi un obiectiv din vârful funnel-ului, dacă doreşti să generezi vânzări vei alege un obiectiv de la baza acestuia.

Versiunea mai veche a Ads Manager simplifică acest proces prin împărţirea obiectivelor în etapele din funnel-ul de vânzare

awareness, consideration, and conversion

În aceste categorii regăseai obiectivele care se potriveau cel mai bine cu afacerea ta.

Dacă utilizezi versiunea nouă  ODAX ( Outcome-Driven Ad Experiences) poţi utiliza acelaşi proces de gândire. Obiectivele din partea de sus a funnel-ului sunt poziţionate la început, în timp ce obiectivele de la bază sunt afişate la final.

Pe lângă alegerea unui obiectiv, acordă atenţie și opţiunilor de optimizare la nivelul setului de reclame. Aceste opţiuni te vor ajuta să atingi rezultatele dorite. 

Spre exemplu – un set de reclame ce foloseşte obiectivul trafic poate fi optimizat pentru clickuri pe link , vizualizări ale paginilor de destinaţie, Messenger & WhatsApp sau apeluri.

Dacă ne concentrăm doar pe primele două 

primul Link Clicks ar duce la un CTR mai mare, dar este posibil ca vizitatorii să nu interacţioneze cu pagina de destinaţie.

În schimb Landing page views, va avea un CTR mai mic, dar vei obţine o interacţiune mai mare cu pagina.

 

#3: Alegerea opțiunii de buget greșit

 

În cele mai multe cazuri, optimizarea bugetului la nivel de campanie (CBO) poate simplifica setarea campaniilor și îmbunătățirea rezultatelor.

Cu CBO nu este necesar să stabileşti bugete pentru fiecare set de reclame. În schimb atribui bugetul per campanie și îi permiţi, astfel, platformei să-l distribuie și să-l aloce între seturile de reclame. 

Această opţiune o folosim atunci când nu eşti sigură cât anume să cheltui per fiecare set de reclame, atunci când audienţele au mărimi aproximativ egale și doreşte să le testezi sau vreai să testezi reclamele individuale.

Dar în situaţiile în care campania ta include mai multe seturi de reclame cu audienţa diferite ca și mărime, CBO nu este neapărat cea mai bună alegere.

Folosirea CBO poate duce la redistribuirea bugetului favorizând audienţele mari și realocând buget suficient pentru cele cu dimensiuni reduse.

 

Acest lucru înseamnă că unele segmente din audienţe abia văd reclame, în timp ce altele le văd mai frecvent.

 

În situaţia în care ai seturi de reclame cu audienţe diferite ca și dimensiuni și îţi doreşti să aloci bugete optime pentru a obţine rezultate, să dezactivezi CBO și să setezi bugetul la nivel de set de reclame.

Cu un buget setat la nivel de set de reclame, ai un control mai mare asupra cheltuielilor și modul în care se difuzează reclamele tale.

 

#4: Alegerea audienţelor și utilizarea corectă a acestora

 

La începutul anului 2021, Apple’s App Tracking Transparency a îmbunătăţit confidenţialitatea digitală pentru utilizatorii IOS. Dar în egală măsura ne-a complicat modalităţile de a targeta cu reclame pe aceştia.

 

Probabil ai văzut și tu ca atunci când ai utilizat audienţă care se bazează pe datele furnizate de pixel, rezultatele au scăzut dramatic.

 

Acest lucru nu înseamnă că nu vei mai folosi această metodă, dar poţi dezvolta și alte audienţe care să te ajute în tot procesul tău de vânzare.

 

În loc să realizezi audienţe bazate pe site-uri web, poţi alege și alte opţiuni.

iată câteva idei pentru a-ţi îmbunătăţi audienţele pe Facebook.

 

Audienţa BROAD – Facebook recomandă targetarea audienţelor bazându-te pe diferite interese, detalii demografice – acestea vor fi mereu folosite pe obiective din partea de sus a funnelului

Audienţe CUSTOM – audienţe bazate spre exemplu pe persoanele care îţi urmăresc pagina de Facebook, sau cele care au interacţiona cu anumite postări – acestea sunt audienţe calde.

Audienţe LOOKALIKE – audienţe bazate pe anumite evenimente de conversie sau care au la bază o audienţă custom. – sunt considerate audienţe reci

 

Dacă nu eşti sigură ce audienţa va performa mai bine, o idee este să testezi două sau mai multe.

Poţi configura acest test A/B pe o campanie deja publicată.

 

Alege valoarea pe care să vă determina varianta câştigătoare – în cazul meu – am ales costul per abonat.

În funcţie de audienţă câştigătoare, o vei utiliza pe cea câştigătoare.

 

# 5: Neglijarea publicului tău cald și fierbinte

 

Atunci când realizezi campanii, este util să îţi construieşti strategia de reclame ţinând cont de cele 3 etape ale unui funnel.

awareness, consideration, and conversion

Cu alte cuvinte, unele campanii să fie orientate către audienţele reci cu obiective de genul conştientizare (Awareness)  și trafic iar altele către audienţele calde cu obiective de consideration adică engagement .

Dar ce faci cu publicul tău fierbinte? Oamenii care deja și-au arătă interesul pentru serviciile sau produsele tale.

Pierzi oportunităţi și automat vânzări.

Deci care este soluţia?

Poţi gândi campanii pentru toate cele 3 etape ale unui funnel de vânzări și astfel să acoperi întreaga călătorie a clientului tău.

Am observat ca din dorinţa de a obţine cât mai multe rezultate dintr-o reclamă, majoritatea antreprenorilor folosesc diverse CTA-uri către publicul targetat.

Iar când acest lucru este utilizat în reclame, rezultatele sunt dezastruoase.

 

Dacă foloseşti mai multe CTA în aceeaşi reclamă, este posibil să îţi derutezi publicul și astfel o mică partea dintre aceştia să finalizeze cerinţele tale.

Gândeşte-te la CTA ca la o oportunitate unică de a îndruma publicul tău să acţioneze. Alege mereu un CTA care reflectă obiectivul principal al reclamei tale.

 

Acum că ai ales CTA potrivit, foloseşte-l în butonul din reclamă, în text și imagine.

Ce poți face atunci când nu poţi alege un singur CTA?

 

Într-un set de reclame poţi avea mai multe reclame, fiecare cu un CTA diferit. 

Sau poţi testa A/B două sau mai multe reclame cu diferite CTA.

 

#7: Folosirea  acelorași creative timp îndelungat

 

Dacă ai ales să rulezi aceleaşi reclame săptămâni sau luni la rând, probabil ai observat o scădere a rezultatelor sau o creştere a costurilor.

Acest lucru se datorează faptului că difuzarea aceleași reclame timp îndelungat se traduce prin ad fatigue. În esenţa publicul ţintă începe să-ţi ignore reclama sau, mai rău, o ascund sau o raportează.

 

Prin introducerea de reclame noi, reduci acest ad fatigue și poţi să îmbunătăţeşti rezultatele reducând și costurile.

 

În acelaşi timp îţi poţi face și o idee despre ce anume consumă publicul tău ţintă în materie de creative – texte și imagini/video.

 

Desigur, dacă realizezi mereu o singură reclamă cu o imagine, nu vei şti niciodată dacă reclamele cu video sau carusel ar putea îmbunătăţi rezultatele.

 

Cum poţi introduce reclame noi fără să compromiţi seturile de reclame?

Identifică o reclamă care obţine rezultate excelente și dubleaz-o.

Păstrează toate detaliile identic cu originalul schimbând doar imaginea, videoclipul sau caruselul.

În acest mod poţi compara rezultatele.

 

Ca alternativă poţi utiliza funcţia Test A/B.

 

#8: Trimiterea publicului către o destinaţie greşită

 

În cazul unor reclame, doreşti ca publicul să facă mult mai mult decât să vadă reclama. 

Doreşti să facă click pe un articol pentru a-l citi, poate să descarce un material sau să cumpere un produs.

 

Dacă îi trimiţi către o pagină de destinaţie care nu se aliniază cu obiectivul tău, rişti să-i derutezi și să pierzi conversii.

Deci, către ce fel de pagină de destinaţie trebuie redirecţionat publicul tău prin reclamă?

În primul rând nu trebuie să-i trimiţi direct în site, pe pagina principală, deoarece aici publicul tău nu va întreprinde acţiunea dorită.

În schimb vei trimite oamenii către păgâni care se aliniază cu obiectivul campaniei tale.

Spre exemplu 

  • o campanie cu obiectiv vânzare va trimite oamenii către o pagină de produs
  • o campanie cu obiectiv de generare de lead-uri va trimite oamenii către o pagină de ofertă

Poţi face campanii cu destinaţia către aplicaţii – Messenger, formulare în Facebook .

 

Concluzie

Pentru a începe să ta gândeşti la o strategie bazată pe reclame Facebook, ai nevoie de un plan clar.

Fără acest plan, nu vei avea cum să setezi obiective clare și nu vei obţine rezultate.

Ca urmare vei pierde bani, timp și nu vei şti dacă faci să nu progrese

Înainte de a realiza următoarea campanie, asigură-te că ai toate aceste elemente în ordine

  •  Structura contului – există logică în organizarea campaniilor pentru a putea urmării evoluţia reclamelor și posibilitatea să le alegi pe cele ce aduc rezultate
  • Obiectivele campaniei să se aliniază cu obiectivele din afacerea ta și cu instrumentele deţinute
  • Audienţele să se potrivească cu etapele din funnel și să ai pregătire reclame pentru fiecare
  • Reclamele să atragă publicul ţintă corect și să poziţioneze oferta eficient
  • Paginile de destinaţie să se alinia cu ofertă din campanii

Pe măsură ce vei rula reclame, vei începe să analizezi și rezultatele și în timp să poţi decide care sunt rezultatele necesare pentru a rula reclame profitabile.

 Până data viitoare te aştept în comunitatea THE HIVE pe Facebook 👉 AICI 👈

Articole similare

Gabi Ghimpăşanu

MENTOR&CONSULTANT
SOCIAL MEDIA & MARKETING

Învaţă alături de mine să îţi transformi afacerea online.

Gabi Ghimpasanu

Articole preferate
Business (re)Start
Ghiduri Gratuite
Layer 1